Furniture production and renovation
Jesteś tutaj: Porady - informacje. / Jak dbać o kuchnię?

Jak dbać o kuchnię?

Funkcje i użytkowanie kuchni 


Jak w przypadku wielu przedmiotów codziennego użytku zmienił się również wizerunek nowoczesnej kuchni. Wcześniej kuchnia składała się przeważnie z pojedynczych elementów, takich jak kredens, piec, zlew, stół. Prace kuchenne zajmowały znaczną część dnia i składały się na nie gotowanie, zmywanie i przygotowywanie. Czynności te były wykonywane na niezależnych od siebie strefach roboczych, a długie odległości między strefami wpływały dodatkowo na długi czas przygotowywania.

Z pojawieniem się kuchni do zabudowy praca w kuchni została zrewolucjonizowana. Ściśle określone funkcje i odpowiadające im strefy powodują, że gotowanie stało się dzisiaj procesem zracjonalizowanym. W związku z tym konieczna stała się również zmiana wymagań. Obok funkcjonalności w kuchni kładzie się dzisiaj duży nacisk na jej doskonały wizerunek. Kuchnia zmieniła się z warsztatu w pomieszczenie, w którym należy czuć się dobrze. Dlatego też w kuchni są używane tylko takie materiały, które przeznaczone są do użytkowania w pomieszczeniu mieszkalnym. Jakość tych materiałów została znacząco poprawiona, aby sprostać wymaganiom użytkowania w kuchni, ale potrzebują one również szczególnej troski, co chcemy niniejszym poruszyć.



Wskazówki dotyczące użytkowania

Praca w kuchni oznacza obcowanie z wysokimi temperaturami, parą wodną, wilgocią. Ponadto wiele produktów spożywczych pozostawia silne plamy. Dzisiejsze materiały meblowe są co prawda odporne na większość z tych czynników, ale są pewne granice wynikające z właściwości tych materiałów. Aby długo cieszyć się swoją kuchnią, należy przestrzegać kilku istotnych wskazówek w obchodzeniu się z nią.


Przy gotowaniu dbaj o dostateczne wietrzenie, aby para wodna nie kondensowała się na elementach meblowych.





Używaj pochłaniacza pary.

Ustal indywidualnie wydajność pochłaniacza wg parametrów pomieszczenia. Jako reguła powinna być stosowana następująca formuła:
Powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 6 = minimalna wydajność pochłaniacza w m sześciennych / h
Powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 12 = maksymalna wydajność pochłaniacza w m sześciennych / h


Przykład:
powierzchnia kuchni = 12 m kw.
wysokość kuchni = 2,4 m
12 m kw. x 2,4 m x 6/h = 173 m sześc. / h (minimalna wydajność)
12 m kw. x 2,4 m x 12/h = 346 m sześc. / h (maksymalna wydajność)



Unikaj rozlewania wody.




Otwieraj zmywarkę dopiero po ok. 20 min od zakończenia programu, żeby para miała możliwość skondensowania się wewnątrz urządzenia.


Nie stawiaj gorących garnków bezpośrednio na blat lub inną część mebla bez użycia podstawki.




Sprawdź od czasu do czasu temperaturę na krawędzi powierzchni drzwi piekarnika.
Wskazówka: Dopóki krawędź drzwi można dotknąć palcem, temperatura pozostaje poniżej 70 stopni Celsjusza i nagrzewanie się jest w normie. Jeżeli nie – należy poprosić serwis o sprawdzenie szczelność drzwi piekarnika.


Nie stawiaj ekspresu do kawy i czajnika pod szafkami wiszącymi. Długofalowo para wodna i temperatura szkodzą Twoim meblom.


Sprawdzaj regularnie odpływ kondensującej się wody w lodówce, żeby nie doszło do jego zatrzymania. Postępuj zgodnie z instrukcją obsługi lodówki.



Nie krój bezpośrednio na blacie. Używaj deski do krojenia.



Porcelana i naczynia kamionkowe mają od spodu niepowlekaną powierzchnię. Przy przesuwaniu po blacie mogą powstawać lekkie zarysowania.

Wskazówki dotyczące pielęgnacji
Regularna pielęgnacja kuchni do zabudowy oznacza utrzymanie jej wartości i znacznie przedłuża jej życie. Dlatego utrzymuj swoją kuchnię w higienicznym stanie.

  • Używaj zasadniczo wyłącznie łagodnych i rozpuszczalnych w wodzie środków czyszczących, które w swojej informacji o produkcie wyraźnie przeznaczone są do mebli kuchennych.
  • Używaj miękkiej szmatki lub gąbki. Nie używaj ścierek powodujących zarysowania.
  • Usuwaj zabrudzenia tak szybko, jak to możliwe. Świeże plamy dają się zazwyczaj lżej i najczęściej w całości usunąć.
  • Po czyszczeniu wytrzyj powierzchnię do sucha.



W żadnym wypadku nie używaj rozpuszczalników, proszków do czyszczenia lub gąbek do czyszczenia garnków, ponieważ zniszczą powierzchnię tak silnie, że przywrócenie jej do stanu pierwotnego będzie niemożliwe.



Nie używaj do czyszczenia pary wodnej pod ciśnieniem ani węża z wodą.

Drewno lakierowane

Lakierowane powierzchnie drewniane należy czyścić ciepłą wodą z delikatnym środkiem czyszczącym średnio mokrą ścierką. Następnie powierzchnię dokładnie wytrzeć do sucha zgodnie z kierunkiem usłojenia. Przy szczególnie mocnych plamach środek czyszczący może być nierozwodniony lub można użyć płynu do czyszczenia szyb. Dla bezpieczeństwa należy sprawdzić w niewidocznym miejscu, czy środek do czyszczenia szyb nie szkodzi powierzchni.

Powierzchnie z tworzyw sztucznych (fronty, korpusy, blaty)

Powierzchnie z tworzyw sztucznych należy czyścić łagodnym środkiem czyszczącym i miękką ścierką. Następnie przetrzeć czystą wodą i wytrzeć do sucha. Przy szczególnie mocnych plamach środek czyszczący może być nierozwodniony lub można użyć płynu do czyszczenia szyb.

Płyty ceramiczne

Zabrudzenia, które nie uległy zapieczeniu, mogą być usunięte mokrą ścierką bez dodatkowego środka czyszczącego. Ślady po metalowych garnkach, kamień lub plamy po wodzie mogą być usunięte środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej lub specjalnym środkiem do czyszczenia płyt ceramicznych. Silnie przypalone zabrudzenia powinny być usunięte przy pomocy żyletki, gdy są jeszcze ciepłe. W przypadku przypalonego cukru lub składników zawierających cukier zabrudzenia muszą zostać usunięte natychmiast.

Stal szlachetna i emalia

Do normalnej konserwacji wystarcza zwykły płyn do mycia naczyń. Silne zabrudzenia i ślady po wodzie należy usuwać rozwodnionym środkiem do czyszczenia stali. Zabrudzenia z rdzy najlepiej usuwać 10% kwaskiem cytrynowym lub specjalnym środkiem do czyszczenia stali nierdzewnej. Okucia, a w szczególności zawiasy raz w roku trzeba posmarować wazeliną techniczną.

Aluminium

Powierzchnie aluminiowe należy czyścić wilgotną, miękką ścierką bez innych dodatków. Aby uniknąć śladów po wodzie, zaleca się powierzchnię wytrzeć do sucha. Przy silniejszych zabrudzeniach można wykorzystać środek do czyszczenia zmywarek albo płyn do mycia szyb.

Pochłaniacze pary

Obok normalnego czyszczenia obudowy, metalowy filtr musi być regularnie myty w zlewie lub w zmywarce. Filtry z włókniny muszą być regularnie wymieniane. Jeżeli pochłaniacz nie jest podłączony do komina i działa tylko jako pochłaniacz zapachów, filtr z węgla aktywowanego musi być wymieniany co 3-6 miesięcy.

Piekarniki

Piekarniki dają się wyczyścić dostępnymi w handlu środkami czyszczącymi, dopóki są jeszcze ciepłe, a zabrudzenia nieprzypalone. Do silnych zabrudzeń należy używać specjalnie do tego przeznaczonego środka do czyszczenia piekarników.

Lodówki

Ze względów higienicznych lodówkę należy gruntownie umyć co 6 miesięcy. W tym celu wyłącz lodówkę z prądu, odczekaj, aż się odmrozi, wyjmij wszystkie półki i szuflady. Do czyszczenia zaleca się delikatny środek czyszczący i miękką ścierkę.

Podsumowanie

Jak widać, pielęgnacja kuchni nie jest „piekielną robotą”. Nie potrzeba arsenału środków chemicznych. W większości przypadków wystarczą dostępny w handlu delikatny środek czyszczący i miękka ścierka. W instrukcjach obsługi sprzętu znajdują się dalsze informacje dotyczące poszczególnych sprzętów.
Decydujące jest szybkie usunięcie zabrudzeń i plam. Pozwoli to długo cieszyć się kuchnią.

Pozostałe porady

***************************************************************************************************************

Lista kontrolna

Poniższa lista kontrolna zawiera elementy, które ze względów funkcjonalnych i projektowych będą ważne dla właściwego zaplanowania wymarzonej kuchni.
Przeanalizujcie Państwo ten wykaz i weźcie go na konsultację ze swoim projektantem - będzie to duże ułatwienie w rozmowach na temat Waszej przyszłej kuchni.

Jeżeli postanowiliście urządzić wszystko zupełnie samodzielnie, poniższa lista też będzie przydatna, ponieważ wskaże lub nawet uświadomi istnienie elementów i urządzeń, które w kuchni muszą zaistnieć i na które warto zwrócić uwagę.

Strefa zapasów

  • Lodówka
  • Zamrażarka
  • Wysoka szafa spiżarniana z szufladami lub cargo
  • Szuflada cokołowa na skrzynki z napojami
  • Regał na wino

Strefa przechowywania

  • Szafka wisząca na szkło (szklanki, kieliszki)
  • Szafka wisząca na zastawę kawową (filiżanki, spodki)
  • Szuflada na talerze codzienne
  • Szuflada na talerze „od święta”
  • Szuflada na sztućce codzienne
  • Szuflada na sztućce „od święta”
  • Szuflada na drobiazgi (przybory do pisania, szycia, drobne narzędzia)
  • Blat do wstępnej obróbki żywności
  • Szuflada na naczynia dla niemowlęcia
  • Szuflada cokołowa na akcesoria dla psa

Strefa zmywania

  • Szafka pod zlewozmywak
  • Szuflada lub cargo na środki czystości
  • Wieszak do suszenia ścierek
  • Segregator odpadów
  • Zlewozmywak
  • Bateria
  • Młynek do mielenia odpadów
  • Mata antywodna na dno szafki zlewozmywakowej
  • Zmywarka
  • Front do zmywarki

Strefa przygotowywania

  • Szuflada na sztućce robocze (noże do krojenia, deski, wałki do ciasta itp.)
  • Szuflada na przyprawy (sól, pieprz, ocet, zioła prowansalskie itd.)
  • Szuflada na często używane produkty spożywcze (cukier, herbatę, kawę, oliwę itd.)
  • Szuflada z gniazdem elektrycznym na drobny sprzęt AGD (mikser)
  • Szafka żaluzjowa z gniazdem elektrycznym na ekspres do kawy, toster, czajnik bezprzewodowy
  • Główny blat do przygotowywania posiłków (min. 90 cm)
  • Oświetlenie blatu roboczego pod szafkami wiszącymi

Strefa gotowania/pieczenia

  • Piekarnik
  • Płyta grzejna gazowa lub elektryczna
  • Pochłaniacz pary
  • Kuchenka mikrofalowa
  • Szafa do zabudowy piekarnika
  • Szuflada cokołowa na blachy i ruszty do pieczenia
  • Szuflady na garnki i pokrywki

Strefa jadalna

  • Stół
  • Krzesła
  • Witryna na kieliszki
  • Kredens na obrusy, serwety, alkohole, wazony

Ogólne

  • Uchwyty
  • Listwa cokołowa
  • Listwa przyścienna
  • Listwa wieńcząca górna
  • Listwa wieńcząca dolna
  • Panele naścienne
  • Półki na ozdoby
  • Oświetlenie wysięgnikowe górne
  • Podświetlenie witryn
  • Relingi naścienne z zawieszkami (na ścierki, książką kucharską, sztućce robocze)
  • Szyby

****************************************************************************************************************

 

 

 

 

 

 

Projektowanie kuchni

Funkcjonalne zaplanowanie kuchni jest bardzo ważne dla ergonomii pracy, wygody przyszłego użytkownika i powinno być traktowane na równi z kryterium estetyki, a być może nawet jest ważniejsze. Planowanie kuchni należy już zacząć na etapie remontu domu czy mieszkania albo ich budowy - ważne jest m.in. odpowiednie rozplanowanie przyłączy, zaplanowanie miejsca, w którym wystąpią płytki, określenie wysokości parapetów. Poniżej przedstawiamy wybrane zagadnienia z zakresu projektowania kuchni.

Określenie stylu i kolorystyki
Określenie stylu i kolorystyki kuchni jest pierwszym etapem procesu projektowania. Wybór kolorów powinien być zdeterminowany m.in. położeniem okna względem stron świata.

Optymalna jest lokalizacja od północy (tak najczęściej projektuje się położenie okna w domu jednorodzinnym). Ponieważ jest to najcieplejsze pomieszczenie w domu - latem gotowanie w kuchni z oknem po stronie południowej to prawdziwy koszmar... Dla małych kuchni dogodny jest wybór jasnej kolorystyki, która optycznie powiększa pomieszczenie. Daje to również doskonałe rezultaty przy małym oknie kuchennym i przy położeniu okna od północy - choć preferowane, to jednak daje mało światła dziennego. Warto również pamiętać, że z kolei w słonecznej, dobrze oświetlonej kuchni lepiej unikać powierzchni z połyskiem, które mogą powodować nieprzyjemne odbicia i razić w oczy. Za to w takiej kuchni można sobie pozwolić na ciemniejsze ściany i meble.


Jeśli chodzi o styl kuchni, to do wyboru są:

Kuchnie retro - rustykalne, angielskie, prowansalskie - dominują tu drewno, rzeźbione listwy, witraże, stylowe dodatki, a sprzęt AGD jest zabudowany i niewidoczny

Kuchnie nowoczesne - proste formy, łączenie materiałów: drewna, folii, laminatu, metalu; duża funkcjonalność, praktycznie nieograniczone możliwości

Kuchnie high-tech - „laboratorium kuchenne”, w którym dominują barwy chłodne, a najczęściej wykorzystywanym materiałem jest metal i szkło; często uwidocznione są wysoko zautomatyzowane sprzęty AGD


Równolegle z wyborem stylu i kolorystyki kuchni warto zaplanować, jak będzie wykończona ściana. Powierzchnie, zwłaszcza te nad ciągami stojących szafek, są zawsze narażone na zabrudzenie. Do wyboru są następujące wykończenia ścian:

  • zmywalna tapeta winylowa,
  • specjalna farba do kuchni i łazienek, czyli pomieszczeń mokrych,
  • okładziny i płytki ze szkła, metalu lub tworzywa,
  • płytki ceramiczne.

ściana wykończona płytą ze stali nierdzewnej - bardzo efektowne, nowoczesne i praktyczne rozwiązanie (bardzo łatwa do zmywania - brak uskoków i wrąbków)

ściana malowana specjalną farbą
do kuchni - tani i neutralny sposób
na wykończenie powierzchni

ściana wykończona płytą w takiej samej okleinie jak blat - ładnie łączy w całość ścianę z meblami kuchennymi; jest łatwa do utrzymania w czystości

ściana wykończona płytkami ceramicznymi - najlepsze rozwiązanie do tradycyjnych kuchni; ważne, aby fugi były z materiału łatwego do przemywania



Obecne i przyszłe wymagania użytkownika
Średnio kuchnię użytkuje się ok. 20 lat i często się w niej przebywa, dlatego warto w szczegółach przemyśleć wymagania i życzenia w stosunku do kuchni, aby wprowadzone rozwiązania były funkcjonalne i cieszyły przez długie lata. Z pewnością na decyzję o takich czy innych rozwiązaniach mają wpływ gabaryty pomieszczenia, przyzwyczajenia i oczekiwania użytkowników oraz charakterystyka gospodarstwa domowego.

Gabaryty pomieszczenia
Konieczne jest wymierzenie pomieszczenia. Z jego wielkości wynikać będzie, ile miejsca można będzie przeznaczyć na różne funkcje kuchni. Ważne w planowaniu będą:

  • powierzchnia pomieszczenia oraz jego wysokość,
  • wymiary (wysokość, szerokość) oraz liczba i rozmieszczenie wejść do kuchni,
  • wymiary (przede wszystkim wysokość nad podłogą i szerokość) okna, wysokości parapetów,
  • istniejące przyłącza (prąd, woda) - nawet jeżeli planowane jest ich przemieszczenie,
  • rozmieszczenie ewentualnych pomieszczeń pomocniczych, np. spiżarni.



Określenie potrzeb
Warto zastanowić się nad rodzinnymi nawykami:

  • jaki styl życia prowadzi użytkownik i jakie ma zwyczaje związane z gotowaniem - to determinuje wybór kuchenki oraz ilość miejsca niezbędnego do przygotowywania posiłków,
  • jak często robione są zakupy, a co za tym idzie, jaką wybrać lodówkę i ile potrzeba miejsca na zapasy,
  • jakie sprzęty będą używane - konieczne będzie wyznaczenie miejsc na gniazdka i włączniki oraz punktów świetlnych,
  • czy kuchnia ma służyć tylko do przygotowywania posiłków, czy ma to być również jadalnia, miejsce spotkań - określenie funkcji.



Obok tych ogólnych informacji istotne są:

  • wzrost użytkownika kuchni - aby dopasować optymalną wysokość blatu,
  • sposób pracy użytkownika - czy użytkownik jest praworęczny, czy leworęczny - ma to znaczenie dla odpowiedniego ustawienia stref,
  • ilość przechowywanych produktów w kuchni.



Określenie potrzebnej przestrzeni użytkowej
W kuchni przeciętnie przechowuje się 250 kg różnego rodzaju przedmiotów i zapasów. Żeby to wszystko pomieścić, potrzebna jest odpowiednia przestrzeń użytkowa, czyli odpowiednia liczby półek i szuflad w szafkach. Nie ma niczego mniej wygodnego niż przechowywanie zastawy stołowej w piwnicy, pokoju lub spiżarni na skutek błędów popełnionych przy projektowaniu kuchni.
Projektant pomoże dobrać odpowiednie typy szafek do różnego rodzaju produktów.

Wybór układu umeblowania kuchni
Kuchnie są planowane w różnych układach. Do najprostszych układów należą:

układ jednorzędowy najprostszy i najmniej ergonomiczny układ, ponieważ znacznie wydłuża drogę, jaką trzeba pokonać pomiędzy poszczególnymi strefami

układ w kształcie litery L podobnie jak jednorzędowa tak i ta kuchnia wymaga pokonywania długich odcinków pomiędzy strefami, co wydłuża czas pracy

układ dwurzędowy układ prosty, ale zapewniający dobrą komunikację w obrębie pomieszczenia, bo strefy są znacznie bliżej siebie niż w dwóch poprzednich układach



Bardziej skomplikowane układy to kuchnie w kształcie litery U, G oraz kuchnie z wyspą:

układ w kształcie litery U układ bardzo popularny i równie korzystny pod względem funkcjonalnym, jego zaletą jest bliskość stref względem siebie oraz maksymalne wykorzystanie powierzchni pomieszczenia

układ w kształcie litery G dobrze się sprawdza w pomieszczeniach o rzucie zbliżonym do kwadratu, w dużych
kuchniach można powiązać go z wyspą pośrodku

układ z wyspą w układ mieszkania o połączonej w całość strefie dziennej (np. pokój dzienny wraz z kuchnią i jadalnią) znakomicie wpisuje się wyspa, która optycznie wydziela kuchnię, nie ujmując przestrzeni otwartemu układowi mieszkania. Należy jednak pamiętać, że nie w każdym przypadku wyspa jest możliwa - jej zaplanowanie obwarowane jest wieloma ograniczeniami



Zaplanowanie stref

Każdy dobry projekt kuchni uwzględnia podział na odpowiednie strefy pracy. Prawidłowe ustawienie stref skraca do minimum pokonywanie odcinków codziennie przebywanych w kuchni i ułatwia pracę. Rozróżnia się 5 stref w kuchni: strefę zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków oraz gotowania i pieczenia. Podana kolejność jest odpowiednim układem stref dla osoby praworęcznej. W przypadku osoby leworęcznej układ powinien być odwrotny. Nawet w małej kuchni dobrze jest rozdzielić poszczególne strefy chociaż niewielkimi połaciami blatów, by móc odłożyć np. garnek lub wyjęte z lodówki produkty.

zapasy

 

tutaj powinny być przechowywane zapasy żywności, zarówno niewymagające chłodzenia, jaki i wymagające chłodzenia - dlatego niezbędnymi elementami tej strefy są lodówka i zamrażarka oraz wysoka szafa z cargo lub szufladami wewnętrznymi

przechowywanie

 

w tej strefie powinna się znajdować zastawa stołowa, tj. szkło, porcelana i sztućce

zmywanie

 

to tzw. strefa mokra, w niej powinny się znajdować zlew, zmywarka, powinno być miejsce na odkładanie i suszenie naczyń oraz na przechowywanie detergentów, a także na składowanie i segregowanie śmieci

przygotowywanie

 

to serce kuchni - powinna zająć miejsce w miarę możliwości najbardziej centralne, konieczny jest blat roboczy (jego minimalna szerokość to 90 cm) oraz dostęp do narzędzi kuchennych niezbędnych do przygotowywania posiłków (desek do krojenia, noży, robota kuchennego itp.), a także do często wykorzystywanych produktów żywnościowych (takich jak przyprawy, olej itp.)

gotowanie, pieczenie

 

w tej strefie powinny się znaleźć piekarnik, płyta grzejna, kuchenka mikrofalowa, pochłaniacz pary; tutaj także przechowywane powinny być formy do ciast, garnki, pokrywki i patelnie


Trójkąt roboczy w kuchni
Aby kuchnia była funkcjonalna, tzn. aby użytkownik nie nadkładał drogi, odległości pomiędzy trzema podstawowymi urządzeniami w kuchennym trójkącie nie powinny przekraczać:

  • od lodówki do zlewozmywaka 120-210 cm,
  • od zlewozmywaka do pieca 120-210 cm (w małych pomieszczeniach 90 cm),
  • od lodówki do pieca 120-270 cm.


Pionowe rozmieszczenie stref w kuchni
Dobrym pomysłem jest rozmieszczenie poszczególnych artykułów na odpowiednich poziomach przy uwzględnieniu częstotliwości użytkowania tych produktów:

  • Często stosowane produkty w łatwo dostępnych szufladach bezpośrednio pod blatem lub na najniższym poziomie szafek wiszących.
  • Rzadziej stosowane produkty poniżej i powyżej tego poziomu.
  • Sporadycznie używane produkty na najwyższym poziomie szafki górnej i na najniższym poziomie szafki dolnej.

Wysokość blatów
Poziom blatu roboczego powinien być dopasowany do wysokości użytkownika.

  • Przy ugiętym ramieniu odległość między łokciem a blatem powinna wynosić 10-15 cm.
  • Zalecana wysokość blatów w kuchni: 89-91 cm do pracy na stojąco, 70-75 cm do spożywania posiłków, 110-115 cm w przypadku barku.
  • Należy zwrócić uwagę, że różne czynności wymagają różnej wysokości blatu roboczego. Pod względem ergonomii pracy najlepiej, gdy płyta do gotowania jest niżej od blatu roboczego.


Przewaga szuflad nad półkami

  • Dobrym rozwiązaniem jest rezygnacja z półek w szafkach dolnych.
  • Półka wymaga schylania, klękania, a nawet wyciągania części zawartości na podłogę.
  • Szuflady gwarantują wygodny wgląd i optymalny dostęp.
  • Warto wybrać szuflady z pełnym wysuwem - zapewniają one pełen wgląd do ich zawartości.


Powierzchnia robocza

Warto zaplanować odpowiednią powierzchnię blatu roboczego w kuchni.

  • W strefie przygotowywania znajduje się właściwy blat roboczy w kuchni. Ten obszar między zlewozmywakiem a płytą do gotowania powinien być odpowiednio duży i dobrze oświetlony.
  • Zalecana minimalna szerokość blatu to 90 cm.


Lokalizacja gniazdek
Z pewnością warto zastanowić się, ile sprzętów kuchennych będzie wymagać podłączenia do gniazdka. Pamiętajmy, że lodówka, kuchenka, piecyk, zmywarka są urządzeniami, które muszą mieć swoje własne gniazdka i będą tam podłączone na stałe. Na pozostałe sprzęty należy zaplanować odpowiednią liczbę gniazdek w okolicy miejsc, gdzie te sprzęty będą używane. Nie należy umieszczać gniazdek zbyt blisko płyty grzejnej i zlewu - woda pryskająca podczas zmywania lub kipiące z garnka płyny mogą doprowadzić do zwarcia w instalacji, porażenia prądem, a nawet tragicznego pożaru! Jeżeli punkty elektryczne już istnieją i nie jest planowane ich przenoszenie, to należy je zliczyć i określić ich położenie w pomieszczeniu (będzie to istotna informacja dla projektanta).

Oświetlenie
Oświetlenie w kuchni buduje odpowiednią atmosferę, podkreślając styl kuchni oraz uwypuklając niektóre jej elementy, a także wpływa na warunki pracy. Punkty świetlne powinny być zaplanowane jako oświetlenie centralne, np. nad stołem lub pośrodku pomieszczenia, oraz jako światło pomocnicze - nad blatem roboczym i w okolicy miejsc, w których często wykonywane są kuchenne czynności: przy zlewie, nad blatem roboczym i płytą grzejną (często będzie to oświetlenie wmontowane w okap).



Wybór sprzętu AGD
Ważne, aby sprzęt AGD znajdował się w wygodnych i funkcjonalnych miejscach, najlepiej na wysokości, na której unikniemy schylania się i klękania, a wybór tego sprzętu poprzedzony był przemyśleniem poniższych kwestii.

Lodówka - jej wielkość zależy od liczebności rodziny, częstotliwości zakupów, rodzaju preferowanego jedzenia (miłośnicy makaronów lub gotowych zup nie będą potrzebowali tyle miejsca chłodniczego co zjadacze świeżych warzyw czy jogurtów). Ważne jest też, czy gotuje się, czy raz na kilka dni większe ilości (na takie jedzenie też trzeba przeznaczyć miejsce w lodówce).

Okap kuchenny - powinien być szerszy od płyty grzejnej. Minimalna wysokości jego zamocowania to
70 cm. Jednak zbyt wysokie zawieszenie obniża jego skuteczność Wydajność pochłaniacza ustala się indywidualnie wg parametrów pomieszczenia.
Jako reguła powinna być stosowana następująca formuła:
powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 6 = minimalna wydajność pochłaniacza w m sześciennych / h
powierzchnia kuchni x wysokość kuchni x 12 = maksymalna wydajność pochłaniacza w m sześciennych / h
przykład:
powierzchnia kuchni = 12 m kw.
wysokość kuchni = 2,4 m
12 m kw. x 2,4 m x 6/h = 173 m sześc./h (minimalna wydajność)
12 m kw. x 2,4 m x 12/h = 346 m sześc./h (maksymalna wydajność)

Piecyk i płyta grzejna - należy się zastanowić, do czego będzie służył piecyk: do pieczenia ciasta i mięsa, przygotowywania potraw z rożna, a może tylko do rozmrażania i podgrzewania dań? Czy potrzebny jest piecyk, a może wystarczy kuchenka mikrofalowa? Rodzaj i wielkość płyty zależą od liczby osób w rodzinie, charakteru szykowanych potraw - “jednogarnkowe” czy gotowane w wielu garnkach - oraz od tego, czy jada się obiady w domu, czy poza nim. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie pieca na wysokości wzroku - ułatwia to dostęp do jego wnętrza.

Zmywarka - nawet w małej kuchni znajdzie się na nią miejsce; oszczędza czas, wodę i energię. Szacuje się, że posiadanie zmywarki to oszczędność czasu na poziomie 40 minut dziennie, czyli 10 dni w ciągu roku. Na wprost zmywarki powinien być min. 1 m miejsca.

Zlewozmywak jego wybór zależy od tego, czy zmywamy tylko ręcznie, czy też w zmywarce, ale nawet wtedy należy przewidzieć miejsce na odłożenie naczyń - czasami płuczemy coś “ręcznie”. Lepiej kupić zbyt duży zlew i swobodnie z niego korzystać, niż męczyć się ze zbyt małym.


Organizacja wnętrza szafek

  • Warto przemyśleć organizację wnętrza szuflad.
  • Pomocne są podziałki i wkłady dopasowane do funkcji szuflad.
  • Porządek jest częścią życia kuchennego!

Nowa jakość przechowywania

Nowoczesne kuchnie charakteryzują się doskonałą funkcjonalnością. Minęła już epoka kredensów z wypadającymi szufladami, w których panował niemiłosierny bałagan. Zapraszamy do zapoznania się ze współczesnymi standardami przechowywania - pomoże to w zaplanowaniu naprawdę komfortowej kuchni!

Jak wysoko szafki wiszące?
Wysokość ich powieszenia powinna być dopasowana do głównego użytkownika. Osoba ta powinna sięgać bezpośrednio z podłogi do najwyższej półki. W ergonomicznej kuchni nie ma miejsca na bieganie z krzesłem, by dostać się do zbyt wysoko powieszonych półek!





Szuflady zamiast półek w dolnych szafkach
Półki w dolnych szafkach, zwłaszcza usytuowane na samym dole, są bardzo niefunkcjonalne. Półka wymaga schylania, klękania, a nawet wyciągania części zawartości na podłogę.

Szuflady gwarantują wygodny wgląd i optymalny dostęp
Dobre szuflady charakteryzują się pełnym wysuwem, co daje pełny wgląd w ich zawartość. Mają też blokady, by nie wypadły, oraz hamulce gwarantujące ciche zamykanie. Koniecznie muszą mieć podwyższone boki i tylną ściankę, by nic się nie wysunęło.

 

 

Szuflady o określonych funkcjach
Pomyślcie Państwo o właściwej organizacji wnętrza szuflad. Służą do tego stosowne wkłady i podziały, nadające szufladzie konkretną funkcję. Porządek jest częścią życia kuchennego!


Rozmieszczenie przedmiotów w kuchni na odpowiednich poziomach Rozmieśćcie Państwo poszczególne artykuły na odpowiednich poziomach, uwzględniając częstotliwość ich użytkowania. Często stosowane produkty ułóżcie w łatwo dostępnych szufladach bezpośrednio pod blatem lub na najniższym poziomie szafek wiszących. Rzadziej stosowane produkty umieśćcie poniżej i powyżej tego poziomu. Sporadycznie używane produkty powinny się znaleźć na najwyższym poziomie szafki górnej i na najniższym poziomie szafki dolnej.

 


 

produkty często stosowane

 

produkty rzadziej stosowane

 

produkty stosowane sporadycznie


Przechowywanie w XXI wieku
Nowoczesne przechowywanie to cała gama sposobów na efektywne wykorzystanie przestrzeni ograniczających jej straty do minimum. Podstawowymi tendencjami przechowywania w kuchni XXI wieku są:

  • zastąpienie półek w szafkach dolnych szufladami,
  • zastąpienie tradycyjnie otwieranych drzwi w szafkach wiszących frontami unoszonymi do góry,
  • specjalizacja szafek – przyporządkowanie im konkretnych funkcji.


Przystępując do projektowania kuchni, warto zapoznać się z bogatą ofertą mebli kuchennych, które stały się maszynami do przechowywania. Oto, jak można pogodzić uporządkowanie z możliwością zapełnienia każdego miejsca:

Szuflada cokołowa z wycięciem na syfon to wykorzystanie przestrzeni zazwyczaj “zmarnowanej”. Idealne miejsce na środki czystości, które w innym przypadku stoją na zlewie, szpecąc wygląd kuchni.

Talerze w szufladach wymagają organizacji. Specjalne ograniczniki pomagają utrzymać porządek i zapobiegają uszkodzeniom. A jaki łatwy do nich dostęp...

Szuflada z gniazdkiem na mikser – jak łatwo coś zmiksować i szubko schować sprzęt do szuflady!

 

Im więcej przegródek w szufladzie
ze sztućcami, tym większy panuje tu ład. Teraz wszystko ma swój kącik i nic nie ma prawa się pomylić.

Wysuwane lub obrotowe stelaże ułatwią dostęp do głębiej ulokowanych rzeczy.
To idealny magazyn na żywność
niewymagającą przechowywania
w warunkach chłodniczych.

Nowoczesna gospodyni jest świadoma ekologicznie, a sortowanie odpadów stało się normą. Szafka otwierana pedałem ułatwia pracę, kiedy ma się ręce pełne śmieci

Jeżeli wolimy wygląd szafki z drzwiczkami
lub z przyczyn estetycznych jest to
bardziej wskazane, zastosujmy
szuflady zamaskowane za wspólnymi drzwiami. W ten sposób unikniemy wad wiążących się ze stosowaniem półek.

Szufladki, szufladeczki! Wszystkie drobiazgi na swoim miejscu – już nie grozi im wymieszanie i chaos we wspólnej przepastnej szafie. Nareszcie wszystko pod kontrolą!

Regał na butelki to znany mebel, ale warto pamiętać, że świetnie zapanuje nad naszymi zbiorami win. Stanowi przy tym ozdobę nie tylko kuchni o tradycyjnej stylistyce.

Relingi pomagają zorganizować przyprawy, pojemniki na drobiazgi, mogą też pomieścić suszarkę na naczynia - wszystko
w jednakowej, estetycznej konwencji.

Szafy na całą ścianę są bardzo pojemne. Wyposażone we wszystkie zaprezentowane tu systemy są doskonałą maszyną do przechowywania.

Zróżnicowana wysokość szuflad pozwala na dopasowanie odpowiedniej wysokości do planowanej zawartości. Teraz na pewno wszystkie sprzęty będą na właściwym miejscu!

Szuflada cokołowa to doskonały magazyn
na zbiorcze opakowanie z napojami.

Szuflada cokołowa pod piekarnik może stanowić miejsce przechowywania garnków, rusztów i blach do pieczenia.

Samą przestrzeń w strefie cokołowej też można zapełnić szufladą. Przechowywać tu można rzadziej używane sprzęty lub takie, do których niski dostęp jest uzasadniony... Szuflada dla psa.

Szafka wisząca z uchylną klapą. Nikt
nie uderzy głową o otwarte drzwi...

…lub z podnoszonym frontem...

…i wreszcie najnowsze rozwiązanie - front uchylno-łamany.

Szuflada z wysokim frontem może być magazynem na przyprawy w butelkach.

Wąskie wysuwane cargo to miejsce na
suszenie ścierek kuchennych
i przechowywanie środków czystości.

Szafka wisząca o szerokości 120 cm z drzwiami rozsuwanymi to bezpieczniejsze rozwiązanie niż drzwi na zwykłych zawiasach.

 

A jeżeli już szafka wisząca z tradycyjnymi drzwiami na zawiasie, to najlepiej z szybą.
Szkło na wysokości oczu optycznie
powiększa pomieszczenie, nie przytłacza
tak jak pełne drzwi.

Sprzęt gospodarstwa domowego zabudowany w meblach znacznie lepiej komponuje się w kuchni. Lodówka nie straszy już białą połacią drzwi.

 

Montaż kuchni w domu Klienta

Po zatwierdzeniu wszystkich elementów projektu - wyborze konkretnych mebli i sprzętów - przychodzi czas, kiedy wymarzona kuchnia ma zostać zamontowana na swoim miejscu. Jest to jeden z większych wydatków w mieszkaniu i rzecz, która ma służyć przez wiele lat, dlatego przed podpisaniem umowy kupna-sprzedaży warto zapoznać się z jej warunkami i tym, jakie obowiązki ma wobec nas sprzedawca. Najistotniejsze parametry i rzeczy, które powinna obejmować taka usługa, to:

1.        Dostarczenie mebli do mieszkania klienta.

2.        Rozpakowanie zakupionych mebli i urządzeń.

3.        Ustawienie szafek dolnych, zawieszenie szafek górnych.

4.        Wypoziomowanie i skręcenie szafek, zamontowanie wszystkich elementów (szuflad, koszy itp.).

5.        Montaż blatów, paneli naściennych.

6.        Wykonanie wycięć w blatach, umożliwiających ich montaż (w przypadku konieczności dopasowania płyt do kształtów i występów ściany lub instalacji).

7.        Wycięcie otworów pod płytę do gotowania, zlewozmywak, baterię oraz ich właściwe osadzenie.

8.        Zamontowanie w meblach wbudowanych urządzeń chłodniczych, piekarnika, płyty do gotowania, zmywarki, pochłaniacza, tylko w przypadku gdy wyposażenie to jest przedmiotem umowy.

9.        Wycięcia w ścianach tylnych szafek, umożliwiające dostęp do przyłączy wodnych, kanalizacyjnych i gniazd elektrycznych zgodnie z życzeniem klienta.

10.     Podłączenie urządzeń elektrycznych, posiadających fabryczne przyłącza z wtyczką do gotowej instalacji (zmywarka, chłodziarko-zamrażarka, pochłaniacz) oraz podłączenie urządzeń hydraulicznych i gazowych do gotowej do podłączenia instalacji, tylko w przypadku gdy wyposażenie to jest przedmiotem umowy. Pamiętać należy, że podłączenie urządzeń gazowych nie zwalnia z obowiązku dokonania odbioru podłączenia przez osobę z uprawnieniami.

11.     Zamontowanie i podłączenie urządzeń zakupionych poza salonem sprzedaży możliwe jest za dodatkową opłatą.

12.     Zamontowanie oświetlenia, listew przyściennych, listew cokołowych, maskujących i relingów oraz innych akcesoriów będących wyposażeniem szafek lub wypełnieniem zabudowy.

13.     Regulacja okuć.

14.     Sprawdzenie montażu.

15.     Posprzątanie po montażu. Decyzja, co zrobić z opakowaniami po meblach i sprzęcie, pozostaje w gestii klienta, ponieważ ich utylizacja nie leży w zakresie usługi montażu.

16.     Odbiór montażu (wtedy ze spokojem należy dokładnie obejrzeć pracę ekipy montażowej) zakończony podpisaniem „Protokołu odbioru”, który jest równoznaczny z akceptacją jakości wykonanej usługi.

 

Wszelkie kopiowanie projektów oraz realizacji jest zabronione, Wyłącznie za zgodą pisemną Przedstawione realizacje oraz projekty są pomysłem oraz własnością Tomasz KuźmiczStrona wykonana przez doNETA.pl